Kulturrabulisten fra nord

Foto: Helga Jørgensen

"Kulturrabulisten" og folkekjære Trygve Hoff hylles gjennom turnésamarbeid mellom Scene Finnmark og Finnmark fylkesbibliotek!

I 2016 utkom boka Trygve Hoff – kulturrabulisten fra nord – for full musikk, der Hoffs liv og virke skildres. En nær venn av Hoff, Scene Finnmarks Asbjørn Ruud, var en av bidragsyterne til boka og til lanseringen på hans hjemsted Rognan. De øvrige medvirkende på boklanseringen var blant andre hovedforfatteren av boka, Hoffs mangeårige kone Kari, og hans datter - artisten Sibeth, og programmet var en kombinasjon av opplesning fra boka, anekdoter fra et samliv, samt viser signert Hoff. 

Dette programmet ble i 2018 bearbeidet for turné og ble meget godt mottatt da en rekke biblioteker i Finnmark fikk besøk samme år. Scene Finnmark og Finnmark fylkesbibliotek har nå den store gleden av presentere denne produksjonen på enda flere biblioteker i fylket!

Trygve Hoff bodde 10 år i Berlevåg, noe som resulterte i at han fikk sterke bånd til stedet og fylket forøvrig, og mange av tekstene hans er direkte inspirert av årene i Finnmark. Trygves datter Sibeth Hoff ble født i Berlevåg i 1966 og er selv en etablert artist og låtskriver med flere album bak seg, og vi er så heldige at hun også vil fremføre noe av sitt egenkomponerte låtmateriale denne kvelden! Sibeth er for tiden i gang med å spille inn et nytt album som etter planen skal slippes neste år, med Tobias Fröberg (Ane Brun, Bjørn Eidsvåg, Lisa Ekdal m.fl.) som produsent. 

Medvirkende: Sibeth Hoff, Kari Hoff og Asbjørn Ruud

Trygve Henrik Hoff (1938-1987) var en norsk vokalist, komponist, tekstforfatter og visekunstner. Samarbeidet mellom profesjonelle og amatører i det lokale kulturlivet var hans hjertesak, og hans viser lever videre i beste velgående; f.eks. "Jentan på filéen", "Vise tel ho Gudrun", og ikke minst den vakre og allemannseide "Nordnorsk julesalme". Hans tekster er også udødeliggjort gjennom bl.a. «Har en drøm» og «Ei hand å holde i» med Jørn Hoel, og «Tenn et lys», «I ditt smil» og «Dagen gryr» med Sissel Kyrkjebø. Hoffs samleplate "Snart gryr en dag" ble i 2004 av avisa Nordlys og NRK kåret til tidenes nordnorske samlealbum.