Lyd i mørketid

Ved inngangen til mørketiden byr vi hvert år på en magisk konsertopplevelse. Lyd i Mørketid har blitt et kjent og kjært arrangement for vårt publikum her i nord, og turnéen har gått for fulle hus i 15 år. I 2020 kan vi i samarbeid med Kultur i Troms med glede presentere to sterke og kraftfulle stemmer i front, våre nye landsdelsjoikere; Ingá-Máret Gaup-Juuso og Niko Valkeapää! 

Vi har som vanlig med oss et strålende orkester bestående av våre landsdelsmusikere, og denne gangen har vi også med oss den nederlandske bratsjisten Ingerid Waleson og bassist Svein Schultz, som bl.a. har turnert med Mari Boine i flere år. Vi får servert sanger og joiker fra Valkeapää og Gaup-Juusos karriere - både gamle og kjente, noen nye, og kanskje en duett eller to. Det hele sys sammen av kveldens musikalske leder, Ole Jørn Myklebust. Den anerkjente jazztrompetisten har figurert i mange år som både sidemann og bandleder for blant andre Mari Boine, Jonas Fjeld og Unni Wilhelmsen, og han har gitt ut flere kritikerroste soloalbum.

Ingá-Máret Gaup-Juuso - vokal
Niko Valkeapää - vokal
Ole Jørn Myklebust - trompet/musikalsk leder
Ingrid Marie Willassen - fiolin
Ingerid Waleson - bratsj
Nikolay Girunyan - cello
Anna Rostrup - klarinett
Bjørn Charles Dreyer - gitar
Svein Schultz - bass
Tobias Solheim-Nilsen - trommer

Niko-Mihkal Valkeapää er opprinnelig fra Enontekis i Finland, men har bodd mange år i Kautokeino og er i dag bosatt i Tromsø. Han vant Sámi Grand Prix i 1994 og 1995, han mottok Spellemannprisen 2003 i åpen klasse med sitt debutalbum, og samme år vant han den internasjonale musikkprisen for minoritetsmusikk, Liet Ynternasjonaal. Hans tredje studioalbum sikret ham i 2008 to Folkelarmpriser, og for det påfølgende albumet ble han nominert til Spellemannprisen 2012 i klassen folkemusikk/ tradisjonsmusikk. Niko har også i en årrekke gjort turnéer i både inn- og utland.

Ingá-Máret Gaup-Juuso har markert seg som en viktig stemme i den nye generasjonen av samiske joikere med sitt kraftfulle og direkte uttrykk. Hun er født i den lille bygda Karesuando i Nord-Finland, med foreldre fra Enontekiö og Kautokeinoområdet. Hennes Sápmi Sessions-låt "Son", som var et samarbeid med Loreen, ble i 2014 nominert til "Årets svenske låt" i Aftonbladets musikkpris Rockbjörnen. I 2017 mottok hun den finske kulturprisen Larin Paraske for sitt arbeide med å ivareta og utvikle samiske vokaltradisjoner. Ingá-Máret er til daglig også med i prosjektbandet Tundra Electro.

-----------------------

Smitteverntiltak ifbm korona

Våre lokale arrangører iverksetter smitteverntiltak og følger anbefalinger fra myndighetene for å minimere risiko for smitte. Her er noen av de viktigste punktene:

- syke personer skal holde seg hjemme
- minst 1 meters avstand mellom personer som ikke er i samme husstand
- vask hender hyppig og grundig
- håndhilsning, klemming og unødvendig fysisk kontakt unngås

I tilfelle det skulle bli behov for å kontakte publikum i forbindelse med smittesporing og informasjon rundt eventuell smitte i etterkant av arrangementet, vil lokal arrangør sørge for å holde oversikt over publikum og nødvendig kontaktinformasjon.