Å leve er å kjempe

Denne konserten under Festspillene i Nord-Norge er basert på nordiske, kvinnelige komponister i perioden fra 1850 og utover. Flere kvinner var engasjert i musikklivet i Norden på denne tiden, men møtte hard motstand fra omgivelsene. Det var ikke sosialt akseptert at kvinner arbeidet som musikere og komponister, og noen steder var det rett og slett forbud mot dette.

Vi blir på denne konserten kjent med fire sterke og kompetente kvinner som kjempet seg fram for å få lov til å presentere sitt kunstnerskap. Flere av dem slet dessverre med tunge depresjoner, noen ble av omgivelsene tvunget til å bytte karrierer og andre gjorde livsvalg som fikk store konsekvenser. Det finnes mye dramatikk i livene deres som er både spennende og interessant. Men ikke minst er kvaliteten på deres komposisjoner av en så høy kvalitet at de fortjener å bli framført og å leve videre.

På scenen er vårt Ensemble Noor, forsterket med profilerte musikere fra Norden, mens skuespiller Ingvild Holte Bygdenes gestalter kvinnene og formidler historiene rundt dem. 

Komponistene:

Norge: Signe Lund (1868-1950)
Sverige: Elfrida Andreé (1841-1929)
Danmark: Hilda Sehested (1858-1936) 
Finland: Helvi Leiviskä (1902-1982)

Medvirkende: 

Ingvild Holte Bygdnes - presentatør
Nils Anders Mortensen - piano
Anna Gebert - fiolin
Ingrid Marie Willassen - fiolin
Agnieszka Orlowska - bratsj
Nikolay Girunyan - cello
Hans Petter Stangnes - trompet
Johannes Parkler - kontrabass